Duurzaam
Zelfstandig
Oudewater
Duurzaam
Zorg
Wonen
Bewoners
Belangen
Buitengebieden

Waar staan wij voor
Wij werken hard mee aan het duurzaam maken van Oudewater. Ook in Oudewater moeten we een bijdrage leveren om de CO2 uitstoot te verminderen.
Maar duurzaamheid is veel meer dan zelf energie opwekken; het is meer dan de oplossing zoeken in windmolens en zonnepanelen. Er zijn meer manieren om energie op te wekken, zoals warmte en koudeopslag en energie uit waterstof. Een duurzaam Oudewater betekent ook stoppen met gebruik van gas, olie, kolen en hout. Verminderen van energiegebruik door het beter isoleren van woningen. Behoudt en terugbrengen van insecten, bijen, (weide-)vogels en plantensoorten.  Materialen gebruiken die je kunt hergebruiken. Zorgvuldig omgaan met afvalstoffen en scheiding afvalwater van regenwater. Veel duurzamer werken in instellingen, industrie en de agrarische sector.

Windmolens en zonnepanelen
Om alle inwoners van ons land onderdeel te maken van de energietransitie heeft de regering gekozen voor het opwekken van energie door windmolens en zonnepanelen en de doelstelling dat iedereen van het gas af is in 2030. Dat betekent dat alle andere belangrijke veranderingen naar een duurzame wereld op het tweede of derde plan komen. Wij vinden dat niet verstandig en willen dat aan alle aspecten aandacht wordt gegeven.

Daarom hebben wij bij het opstellen van de RES (Regionale Energie Strategie) in 2021 ingezet op een minimale verplichting voor de opwekking van wind- en zonne-energie. Hierdoor komt ruimte en tijd vrij om ons in verschillende andere duurzaamheidsmaatregelen te verdiepen om in de toekomst een betere oplossing met hoger rendement te realiseren.

Het Rijk dwingt de provincie Utrecht en dus ook Oudewater om keuzes te maken voor locaties voor wind– en/of zonne-energie opwekking. Deze keuzes zijn vastgelegd in de RES (Regionale Energie Strategie). In 2021 werden de eerste RES voorstellen van het college aan de gemeenteraad voorgelegd. Wij hebben ons in dit proces hard gemaakt voor het volgen van de zonneladder, waarbij eerst op alle mogelijke daken zonnepanelen worden gelegd: op woningen in Oudewater, Hekendorp, Snelrewaard en Papekop en op de bedrijven en boerderijen binnen onze gemeente. We willen dat een berekening wordt gemaakt hoeveel energie we daarmee opwekken en wat ons daarna nog te doen staat. Op plekken waar het niet schadelijk is voor het beeld van het Groene Hart willen we kleinere windmolens en dus geen windturbines.

In 2023 is door de raad besloten dat het Oudewaterse zonneveld ten noorden van Papekop geplaatst wordt. Wij vinden dat de baten uit dit zonneveld ten goede moet komen van de inwoners van Papekop.

De provincie heeft na afweging van verschillende belangen (denk aan milieu, inwoners, aanwezigheid van overige infrastructuur) twee gebieden ten noorden van Papekop aangewezen als mogelijke locaties voor windmolens. Deze locaties komen niet overeen met de locatie die de gemeente aangewezen heeft in de RES 2021. Wij blijven deze ontwikkelingen op de voet volgen en zullen indien nodig actie ondernemen om de belangen van alle inwoners van de gemeente te behartigen. Hierbij zijn wij ons bewust van de impact van het veto-recht dat de provincie heeft bij het aanwijzen van windparken. Wij zijn daar uiteraard niet blij mee, en blijven het college vragen de belangen van onze inwoners zoveel mogelijk gewicht te geven.

Iedereen moet gehoord worden
Ook bij de duurzaamheidsdiscussie luisteren wij goed naar de bewoners van Oudewater. De start van de RES discussie voorjaar 2020 met de bewoners moest beter en is beter geworden. We blijven ervoor waken dat bewoners tijdig en goed geïnformeerd en gehoord worden. We blijven in gesprek met bewoners en het comité Duurzaam Oudewater (voorheen actiecomité tegen windmolens); ook als lid van het college. Wij zijn het eens met bewoners die zeggen dat we de verschillende kanten van duurzaamheid met elkaar in verband moeten brengen. We hebben de afgelopen jaren dat we meedoen in het college, al verschillende maateregelen genomen. Zo is vastgelegd in bestemmingsplannen dat bij woningbouw men al van het gas af is (geen gasleidingen meer). We werken met ecologisch bermbeheer in de openbare ruimte voor insecten, bijen en diversiteit in plantensoorten.

Betaalbaar?
We kijken heel goed of de oplossingen betaalbaar zijn voor bewoners met een wat kleinere beurs. Dat beschouwen wij als een extra opdracht. Woningisolatie, zonnepanelen op het dak, het kost allemaal geld. En dan is er in 2030 geen gas meer voor verwarming. Bewoners die de oplossingen daarvoor niet kunnen betalen, moeten door het Rijk worden gecompenseerd. We vinden dat de gemeente de inwoners goed moet informeren over deze regeling.