TERUG NAAR NIEUWSBERICHTEN

Vragen gebiedsproces Oudewater Noord

Vragen gebiedsproces Oudewater NoordVragen gebiedsproces Oudewater Noord

 

Vragen aan het college over het gebiedsproces

De gebiedscommissie Utrecht West begeleidt sedert het vierde kwartaal 2020 een gebiedsproces in Oudewater Noord in verband met bodemdaling. Na vaststelling van het AK in juli 2021 is de commissie door u verzocht een analyse van de mogelijkheden voor zon op veld maken en dit onderwerp in de gesprekken mee te nemen. Later is daar op initiatief van de gebiedscommissie nog zon op dak en de oprichting van een coöperatie bijgekomen.

 

Tijdens het Forum van 11-04-22 hebben De Onafhankelijken de volgende vragen aan de portefeuillehouder gesteld.:

 

A) Wij ontvangen graag de (schriftelijke) opdracht (Wij hebben vernomen dat deze op schrift is gesteld)die aan de gebiedscommissie is gegeven?
B) Uit welke personen met bijbehorende functies bestaat de commissie. Graag een overzicht van de personen met functie (beroep)en rol in deze commissie?
C) Wie heeft de leiding (procesleiding) van deze commissie?
D) Welke onderwerpen zijn onderdeel van deze commissie?
E) Wat is de planning van de werkzaamheden. Wanneer kan de raad een tussen en eindrapportage verwachten?

 

Volgens De Onafhankelijken hebben wij hierop nog geenantwoorden mogen ontvangen of hebben deze gemist. vandaar nogmaals deze vragen een keer schriftelijk gesteld.

 

Over dit lopende gebiedsproces hebben De Onafhankelijken nu ook de volgende vragen:

 

a.       Tijdens het Forum Samenleving 11-04-22 is de wethouder door De Onafhankelijken gevraagd de schriftelijke opdracht aan de gebiedscommissie aan de raad ter beschikking te stellen, tot op heden is deze niet ontvangen. Aanvullend zijn De Onafhankelijken benieuwd naar een overzicht van de kosten van dit deel van het gebiedsproces voor Oudewater.

b.      Tijdens datzelfde Forum zijn ook door het CDA vragen gesteld over het gebiedsproces Oudewater-Noord. In het antwoord van de wethouder zijn geen concrete resultaten benoemd, wel gaf De portefeuillehouder aan dat de focus van het gebiedsproces op dat moment op de thema’s bodemdaling, bereikbaarheid en zon op dak ligt. Hoe is deze keuze tot stand gekomen en is dit ook in de opdracht van de gemeente aan de gebiedscommissie opgenomen? Welke resultaten zijn daarmee bereikt en hoe krijgt het thema zon op veld hierbij nog aandacht?

c.       Wat zijn de uitkomsten tot nu toe van het onderzoek naar bodemdaling?

d.       Wordt bij de gesprekken met agrariërs naast het onderwerp bodemdaling ook met kennis van zaken ingespeeld op en geadviseerd over het forse pakket aan opgaven waarde boeren ook voor staan, zoals, stikstofuitstoot, biodiversiteit, waterkwaliteit, afbouw van de derogatie? Ons inziens is het voor agrariërs namelijk erg moeilijk om in deze voor hen onzekere tijd een keuze te kunnen maken over zon op hun land, als er geen integraal toekomstplan aan ten grondslag ligt.

 

e.       Op de vraag, gesteld tijdens het Forum Samenleving 11-04-22, of het gebiedsproceseind 2022 afgerond zou zijn heeft de wethouder, weliswaar aarzelend, ja geantwoord, maar tot op heden zijn er geen resultaten gemeld. Betrokkenen bij het Gebiedsproces geven aan dat het onderwerp zon op veld eind 2022 nog niet of nauwelijks met de agrariërs uit Oudewater Noord is besproken. Kan de wethouder aangeven wat de stand van zaken is, wat zijn de uitkomsten tot nu toe van het onderzoek in Oudewater Noord naar de mogelijkheden voor zon op land?

f.       De polders Papekop en Diemerbroek zijn in het Afwegingskader aangewezen als preferent zoekgebied voor zonnepanelen op land. Hoe verklaart de wethouder dat polder Hekendorp intensief bij het gebiedsproces en de onderzoeken t.a.v. zon op land is meegenomen? Hoe kan het college er zorg voordragen dat de prioritering in zoekgebieden (ontzie polder Hekendorp o.a. vanwege het zeer open karakter), die middels motie is aangenomen, aantoonbaar wordt geborgd in de analyse die door de gebiedscommissie wordt gedaan?

 

g.      De agrariërs die als lid van het gebiedsproces deelnemen aan gesprekken met de andere agrariërs zouden wat ons betreft uit Oudewater Noord moeten komen en neutraaldeel moeten kunnen nemen aan de gesprekken. M.a.w. zij behoren geen persoonlijk belang te hebben bij de uitkomst. Is de wethouder het daarmee eens? Deelt u onze mening dat in de projectorganisatie uitsluitend personen zitting mogen hebben die geen zakelijk belang hebben bij een bepaalde uitkomst?

h.       Wanneer kan de raad het beloofde beeldkwaliteitsplan, met daarin fysieke kenmerken hoe zon op veld eruit komt te zien en de randvoorwaarden waar specifiek aan moeten worden voldoen), tegemoetzien?

i.        Het aantal daken met zonnepanelen in Oudewater groeit gestaag, maar windenergie wordt, zo heeft de Provincie Utrecht aangegeven, nog te weinig opgewekt. In het AK is opgenomen dat kleine windmolens tot 20 m op agrarische erven is toegestaan. N.a.v. een vraag van Progressief Oudewater heeft u in het Forum van 11-04-22 aangegeven, dat dergelijke windmolens ook op andere dan uitsluitend agrarische erven tot de mogelijkheden behoren.
Zou het accent van het onderzoek naar zon op dak en een op te richten coöperatie uitgebreid kunnen worden met kleine windmolens op erven die voldoende ruimte en afstand tot andere bewoners hebben? Hiervoor is uiteraard een aanpassing van het AK nodig en zullen specifieke randvoorwaarden moeten worden beschreven.

 

Publicatiedatum:
27/1/2023