Maandagavond 12 december is gedeputeerde Van Essen aanwezig in het forum Samenleving, om tekst en uitleg te geven bij het verzoek aan de gemeente Oudewater om meer zoeklocaties voor windenergie aan te wijzen.
Onderstaande vragen stellen wij aan de gedeputeerde.
Luister hier live mee naar de avond
Fijn dat gedeputeerde Van Essen vanavond aanwezig is in het forum Samenleving om het verzoek van de provincie om meer locaties voor windenergie aan te wijzen te bespreken.
Allereerst een vraag aan onze wethouder over de brief. Daarna volgen een aantal vragen aan de gedeputeerde Van Essen.
Vraag RV aan Wethouder Lont:
Vragen aan gedeputeerde Van Essen:
Wij begrijpen de urgentie om nu echt werk te maken van de energietransitie. Deze urgentie staat wat ons betreft niet ter discussie. Wel de gekozen weg.
In 2021 is de gemeente middels een zorgvuldig en langdurig participatieproces met de inwoners gekomen tot een gemeentelijke strategie voor de energietransitie. In deze strategie wordt de zonneladder gevolgd, en staat de verkenning van windenergie aan de zuidgrens van onze gemeente voor 2030 genoemd.
In uw brieven van 6 juli en 27 september j.l. dreigt u met een interventie vanuit de provincie als wij niet voor 1 december meer gebieden voor de ontwikkeling van windenergie aanwijzen.
We begrijpen dat verhouding ‘zon-wind’ uit balans is in het plan van onze gemeente. Met de zonneladder kunnen we overdag aan de hernieuwbare energievraag voldoen, maar in de nacht niet. Windenergie moet de vraag voor de nacht (en donkere winterdagen) kunnen opvangen, is de gedachte.
Recentelijk (8 december j.l.) is er een uitgebreide documentaire uitgezonden door Zembla. Hierin staat de geluidshinder en gezondheidsproblemen die omwonenden van windturbines ervaren agv het laagfrequente en constante zoemgeluid centraal.
Om de energiedip in de nacht op te vangen, zijn er alternatieven voor wind op land. Zonne-energie wat overdag (en zomers in overschot) opgewekt wordt kan worden opgeslagen in accu’s. Waterstofaccu’s bijvoorbeeld.
Daarnaast kunnen huizen/delen van wijken gezamenlijk aangesloten worden op een warmtenet of of op een ondergrondse warmte/koude opslag. Zo zijn deze huizen voor hun warmte/koudevoorziening niet aangewezen op het stroomnetwerk (lucht warmtepompen vragen veel stroom).
Er is veel kennis en kunde binnen onze gemeente als het gaat om de energietransitie. Wij hopen van harte dat wij als gemeente (en andere gemeenten met ons!) de ruimte krijgen om de energie-dip op niet zonnige momenten op creatieve wijze op te lossen. Zonder dat we die ellendige windmolens opgedrongen krijgen door onze eigen provincie.
Anno 2022 zijn er zoveel meer mogelijkheden dan alleen zonne- en windenergie.
De wetgeving die nu uitgevoerd wordt, is 10-15 jaar gelden bedacht. Laten we met de kennis van nu de energie van morgen vormgeven. Laten we daarom stoppen met achterhaald beleid uit te voeren, en deze energie (en subsidies 😉 ) in waterstof, accu’s en warmte/koude opslag stoppen.
Met energieke groet namens De Onafhankelijken
Annika Huizinga
Al 50 jaar DE lokale partij voor en door Oudewater